Allemaal Artis

Allemaal Artis dieren

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van dieren, planten en microben die je met het Allemaal Artis-blokken doosje kan maken. Van A tot Z. Van Afrikaanse hond tot zwartvoetpinguïn.
Top Allemaal Artis

Afrikaanse wilde hond De jacht van de Afrikaanse wilde hond is een drijfjacht: de prooi wordt door een groep opgedreven en na een achtervolging overmeesterd. Door hun goede conditie zijn ze in staat hun prooi uit te putten. Bij de jacht haalt de Afrikaanse wilde hond snelheden van wel 55 kilometer per uur.

alpaca De vacht van de alpaca is een belangrijk product voor de mens. Het totale gewicht van de vacht van een volwassen alpaca varieert tussen vier à zes kilo. De vacht wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals schoenen, en is warmer en sterker dan bijvoorbeeld schapenwol.

Alpensteenbok Vrouwtjes leven in kleine kuddes met een dominant vrouwtje als hoogste in rang. Ook de mannetjes leven in kleine kuddes, totdat het paarseizoen begint. Dan leven ze solitair en zijn agressief naar elkaar.

anoa De anoa is de kleinste van alle wilde runderen en komt uitsluitend voor op het Indonesische eiland Sulawesi. Hij wordt ook wel gemsbuffel of dwergbuffel genoemd. In de plaatselijke taal van Sulawesi betekent anoa ‘buffel’.

Artis de Partis Artis de Partis is het karakter van ARTIS geworden. Het verhaal gaat dat hij ooit is gevonden in het ARTIS-park, en niemand heeft hem opgehaald.

atlasvlinder Het vrouwtje vliegt nauwelijks. Ze zit stil in de begroeiing en scheidt feromonen af om een mannetje te lokken. Het mannetje heeft grote geveerde voelsprieten met geurontvangers en vliegt tegen de geurstroom in totdat hij haar gevonden heeft.

Aziatische olifant De draagtijd van de Aziatische olifant bedraagt 20 tot 22 maanden. Een pasgeboren olifant weegt ongeveer 90 kilo. Het kalf kan al meteen lopen, maar blijft altijd dicht bij de moeder.

bamboe Bamboe bloeit zelden. Wanneer bamboe bloeit, dan bloeit die soort over de hele wereld. Bamboe zuivert de lucht maar liefst 35% meer dan een boom en het is zelfs in staat om vervuilde grond op te schonen.

Bennett wallaby De Bennett wallaby leeft voornamelijk in een omgeving met een warm klimaat. Vanwege de warmte slapen ze overdag in de ondergroei. Als een wallaby het warm heeft, kan hij zijn lichaam laten afkoelen door aan zijn voorpoten te likken.

beverrat De naam doet anders vermoeden, maar de beverrat is geen bever, en ook geen rat. Het knaagdier wijkt door zijn lange en ronde staart af van de bever en is groter dan ratten.

blauwe pijlgifkikker De felle blauwe kleuren van de pijlgifkikker waarschuwt vijanden dat hij giftig is. Daarom mijden de meeste dieren de blauwe pijlgifkikker. Hierdoor is hij niet schuw en hupt hij vaak actief rond in zijn territorium.

blauwe reiger De blauwe reiger heeft poederdonsveren op zijn borst en stuit. De toppen van de veren verpulveren en het poeder dat vrijkomt gebruikt hij om het verenkleed te reinigen.

bloedgarnaal De bloedgarnaal is een hermafrodiet en dus zowel mannetje als vrouwtje. Hierdoor kunnen alle bloedgarnalen met elkaar paren.

brasem Als een brasem in troebel water leeft heeft hij een zilverachtige kleur met gele gloed. In helder water heeft hij een bronzen kleur.

brilbladneusvleermuis Er worden bij de brilbladneusvleermuis meer mannetjes dan vrouwtjes geboren. Aangezien de vrouwtjes echter langer leven, zijn er bij volwassen dieren uiteindelijk evenveel mannetjes als vrouwtjes.

californische zeeleeuw Het woordje 'leeuw' in zijn naam heeft hij te danken aan het geluid dat hij voortbrengt: het gebrul lijkt op dat van een leeuw. De Californische zeeleeuw staat bekend als leergierig, intelligent en speels.

Chileense flamingo Chileense flamingo’s danken hun fraaie roze kleur aan carotenoïde. Dit is een geel tot roodachtige natuurlijke kleurstof. Deze stof krijgen ze binnen door het eten van kreeftachtigen, die de stof op hun beurt weer binnen krijgen door het eten van algen.

Chileense vogelspin Doordat de Chileense vogelspin niet agressief is en makkelijk te kweken is hij erg populair om te houden als huisdier. De Chileense vogelspin kan zo’n 20 jaar oud worden en is na 5 tot 6 jaar volwassen.

chimpansee Chimpansee mannetjes vormen onderlinge vriendschappen of soms zelfs ‘bendes’. Het sociale leven binnen een chimpanseegemeenschap is erg complex. De chimpansees maken gebruik van een scala aan gezichtsuitdrukkingen, geluiden, lichaamshoudingen, omhelzingen en tactieken.

cyanobacterie Cyanobacteriën, ook wel blauwalgen genoemd, produceren hun voedsel met behulp van zonlicht, koolstofdioxide en water (fotosynthese). Hierbij komt zuurstof als restproduct vrij. In een liter water kunnen wel honderd miljoen individuen leven. Omdat ze met zo veel zijn, produceren cyanobacteriën 50 procent van al de zuurstof in onze atmosfeer.

dahlia De dahlia werd in 1963 uitgeroepen tot de nationale bloem van Mexico. De knollen werden door de Azteken gekweekt als voedingsgewas. Dit verdween echter na de Spaanse verovering.

diadeem zee-egel Deze zwarte zee-egel heeft een hard pantser met een diameter van 5 tot 9 centimeter, dat bedekt is met giftige stekels van 30 centimeter lang. Het pantser bestaat uit kleine plaatjes waarop zich knobbels bevinden.

diatomee Diatomeeën zijn micro-algen die in elk type water over de hele wereld voorkomen. Hun onverwoestbare 'glazen huisjes' hopen zich gedurende miljoenen jaren op de oceaanbodem op, en vormen een laag die bekend staat als kiezelgoer of diatomeeënaarde. Dit materiaal wordt veel gebruikt als poets-, polijst- en slijpmiddel, bijvoorbeeld in onze tandpasta én als filter bij bierbrouwerijen.

diatomee Diatomeeën, of kiezelwieren, beschermen zich met een sterk pantser, gemaakt van kiezelzuur. Dit 'glazen huisje', vol ingewikkelde patronen van fijne poriën, richels en knobbels, bestaat uit twee schaaltjes die als doos en deksel in elkaar passen. De huisjes zijn onverwoestbaar.

egel Egels zijn zoogdieren die zich kunnen oprollen. Ze doen dit als er gevaar dreigt. Een volwassen egel heeft ongeveer 6.000 stekels van ongeveer 3 centimeter lang.

eik De eik die in ARTIS staat is ongeveer 275 jaar oud en vernoemd naar natuurkenner Eli Heimans.

ekster De ekster maakt zijn nest in de vork van grote, hoge bomen. Het nest is groot en rond en de bovenkant van het nest is helemaal dicht. Het nest bestaat uit takjes, modder en klei.

engelentrompet De engelentrompet is familie van de aardappel, de tomaat en de paprika. Deze plant kan je echter niet eten.

europese kraanvogel Een keer in de twee jaar is de Europese kraanvogel in de rui. Zijn veren vallen uit en nieuwe veren groeien aan. Het kan ruim zes weken duren voordat zijn verenkleed geheel is vernieuwd. Gedurende die tijd kan de Europese kraanvogel niet vliegen.

fennek De oren van de fennek zijn wellicht hun meest karakteristieke uiterlijke kenmerk. Ze zijn, vergeleken met de kleine schedel, erg groot. De oren zijn 15 centimeter lang en worden zowel gebruikt om warmte kwijt te raken als om prooien te lokaliseren. Ze zijn in staat geluiden te horen die vele centimeters onder het zand vandaan komen.

Fries melkschaap Het Friese melkschaap geeft de meeste melk van alle schapen. Per jaar kan hij wel tot 500 liter melk geven.

Fuelleborns pruillipcichlide Door zijn tanden, die gevormd zijn als een soort beitel, is het voor de Fuelleborns pruillipchilide heel makkelijk om algen van rotsen in het water te schrapen.

garibaldi De garibaldi komt meestal voor in helder water met een rotsachtige bodem. Ook is hij vaak te vinden in de buurt van spleten en kleine grotten.

gewone kameleon De gewone kameleon is de enige kameleon die in Europa voorkomt. Hij heeft normaal een overwegend groene kleur, maar als hij gestrest is wordt hij donkerder van kleur.

netgiraffe De netgiraffe slaapt nooit lang achter elkaar. Hij doet dutjes van ongeveer één tot 35 minuten. Ook is hij maar heel kort in een diepe slaap; meestal een paar minuten achtereen.

goendi Goendi's hebben vier tenen aan elke poot. De twee middelste tenen van de achterpoten hebben kamachtige haren. Met dit borsteltje verzorgt de goendi zijn zachte vacht.

groenalg Chlorella vulgaris is een ééncellige micro-alg en bevat veel calcium, vitaminen en omega 3-vetzuren. De algensoort groeit makkelijk en snel en is daardoor interessant voor grootschalige kweek. Chlorella wordt gebruikt als biobrandstof, voedingssupplement, diervoeder, pigment voor levensmiddelen en in cosmetica.

groene leguaan De groene leguaan is een grote hagedis en kan een lengte tot twee meter bereiken. De staart beslaat tweederde van zijn totale lichaamslengte.

groenvleugelara De groenvleugelara is een grote papegaaisoort. De lengte van het lichaam is 90 cm en hij weegt ongeveer een kilo, wat voor een vogel heel zwaar is.

grote miereneter De grote miereneter heeft geen tanden: zijn voedsel is klein genoeg om direct door te slikken. Om zo snel mogelijk te kunnen eten, is de kop van de miereneter een soort stofzuiger. Hij steekt zijn snuit in mierenhopen, terwijl hij zijn tong snel in en uit zijn bek beweegt.

helmkasuaris Een helmkasuaris kan wel 50 kilometer per uur rennen en zonder aanloop anderhalve meter hoog springen. Ook water is geen belemmering voor deze vogels, ze kunnen namelijk prima zwemmen. Vliegen kan hij echter niet, omdat hij te zwaar is.

helmparelhoen Helmparelhoenders zijn zeer sociale dieren. Ze leven in groepen van zo’n 35 dieren op de savannes en droge graslanden van Afrika. Soms komen deze groepen samen en ontstaan er groepen van wel 1.000 dieren.

honingbij Een bijenkolonie kent verschillende soorten bijen. Je hebt de koningin, die de eitjes legt, de werksters die veel taken hebben, en de darren, de mannelijke bijen. Zij zorgen samen met de koningin voor het nageslacht. Na de paring sterft de dar.

Hudson Bay wolf Door in koor te huilen verstevigen wolven hun onderlinge band: het komt het groepsgevoel ten goede. Bovendien laten ze zo weten tot waar hun territorium reikt.

Italiaanse populier De Italiaanse populier werd voor het eerst ingevoerd in 1749 in Frankrijk en door de brede verspreiding over grote delen van Europa en in de VS werd het zelfs een rage.

Japanse makaak De plaats in de groep van elke Japanse makaak wordt niet bepaald door kracht of agressie, maar door de rang van zijn of haar moeder. In deze klassenmaatschappij krijgen vrouwtjes de positie van hun moeder. Mannetjes sluiten zich aan bij een mannengroep of gaan alleen rondtrekken.

Japanse notenboom De Japanse notenboom werd door westerlingen voor het eerst bij Japanse tempels gezien en wordt daarom ook wel Tempelboom genoemd. Later bleek dat de boom oorspronkelijk uit China komt, waar hij ook in de natuur werd terug gevonden.

kameel Het vet in de bulten van de kameel dient onder andere als energiereserve in geval van schaarste. In de paartijd verdedigt hij zijn territorium fel tegen andere mannetjes: zijn achterste bult smeert hij in met urine en zijn voorste bult met reukstoffen van de klieren uit zijn hals.

kleinde verpleegsterhaai Verpleegsterhaaien zijn nachtdieren. Overdag rusten de haaien op de bodem van de zee. Daar liggen ze vaak in kleine groepjes, soms boven op elkaar gestapeld.

kleine kantjil De kleine kantjil is het kleinste hoefdier op aarde. Hij behoort tot de aparte groep van de dwergherten. Dit hoefdier is heel klein en draagt geen gewei zoals een echt hert. Het mannetje heeft verlengde bovenhoektanden, die als vlijmscherpe slagtandjes schuin naar beneden en achter uit zijn bek steken.

kleine panda Kleine panda's zijn te herkennen aan hun rode vachtkleur. Volwassen dieren hebben staartringen, het jong heeft die nog niet. De vacht van het jong is ook lichter van kleur dan die van de ouders.

koolmees De koolmees is een van de bekendste vogels in Nederland. De mannetjes en vrouwtjes lijken erg op elkaar, maar je kan ze wel van elkaar onderscheiden. Mannetjes hebben namelijk een flinke brede zwarte stropdas over de borst hangen, terwijl dat bij de vrouwtjes slecht een dun streepje is.

kraaghagedis Kraaghagedissen komen in verschillende kleurschakeringen. Deze kleuren zijn vaak aangepast aan de plek waar de hagedis leeft. Zo zijn hagedissen die meer op droge klei leven wat roder en lichter van kleur, en zijn hagedissen die in meer beboste gebieden leven donkerder en grijs/bruin van kleur.

Prévosteekhoorn De staart van de Prévosteekhoorn komt in veel situaties goed van pas. Hoog in de bomen houdt zijn staart hem in evenwicht als hij over smalle takken loopt. Bij fel zonlicht werkt de staart als een parasol en bij koud weer kan de Prévosteekhoorn zijn staart om zich heen slaan om warm te blijven.

leeuw Het brullen van de leeuw heeft een aantal functies. Het mannetje geeft hiermee zijn territorium aan, toont zijn agressie aan vijandige leeuwen en communiceert met zijn groepsgenoten. Ook brullen leeuwen gezamenlijk, als een vorm van sociale gebondenheid.

lepelaar De lepelaar kenmerkt zich door zijn lange snavel die horizontaal is afgeplat en aan het eind lepelvormig verbreed. Ook door zijn zwarte poten en de oranje gele keelvlek valt de lepelaar op. In de zomer komt daar nog een lange afhangende kuif en gele vlek aan de halsbasis bij.

libelle De kleinste libelle van Europa is de dwergjuffer, die nooit langer wordt dan 26 millimeter. In Nederland komt deze soort niet voor. De kleinste libelle in Nederland wordt zo'n 30 millimeter lang. De kleinste libelle ter wereld vliegt rond in Azië en wordt niet groter dan 15 millimeter.

linde Het blad van de linde kleurt tijdens het uitlopen een bijzonder roze tot donker bronze kleur. Later in het seizoen kleurt het blad een typische lindegroen. De bloemen hebben een witte tot geelwitte kleur.

tweevingerige luiaard De luiaard kan alles ondersteboven, zelfs jongen werpen. De tweevingerige luiaard slaapt wel 15 uur per dag. Ook zijn spijsvertering is langzaam. Hij hoeft maar een keer per week uit de boom te komen om te ontlasten.

Maleise tapir De Maleise tapir is een goede zwemmer. Hij kan met gemak brede rivieren oversteken. Ook vlucht hij soms het water in als een roofdier hem achterna zit. Tijdens de middaghitte neemt de tapir geregeld een verkoelend bad. Het water beschermt hem tegen stekende insecten en parasieten.

mandril De mandrilman is aan voor- en achterkant gesierd met hardblauwe en felrode tinten. Zijn snuit ziet eruit als een bijzonder masker met lichtblauwe, ingegroefde strepen, felrode neus en lippen en de grauwwit tot geelachtige baard. De felle kleuren dienen om vrouwtjes te imponeren en vijanden af te schrikken.

margay Hoog in de bomen vangt de margay prooien als knaagdieren en vogels, maar ook reptielen en insecten. Sommige margays kunnen de roep van hun prooi zo goed imiteren dat ze de prooi daarmee kunnen lokken.

meerkikker Meerkikkers zijn echte zwemmers met goed ontwikkelde zwemvliezen aan hun relatief lange achterpoten. De kikkers bewegen zich voort door het water met hun poten naar achteren te schoppen.

merel Je kunt het verschil tussen een mannetjesmerel en een vrouwtjesmerel goed zien. Zo is het mannetje helemaal zwart en het vrouwtje lijkt van een afstand helemaal bruin.

morpho De blauwe vleugels van de morpho reflecteren het zonlicht, waardoor deze vlinders al van ver te zien zijn. Op deze manier communiceren morpho's met elkaar. Meestal hebben ze hun vleugels dicht. Ze laten dan de bruine kant van hun vleugels zien, zodat ze minder opvallen voor mogelijke roofdieren.

muis Het is een fabel dat muizen incontinent zijn. Wel laten ze kleine plasjes achter, ook wel urinevlekjes, waar ze eten en snuffelen. Deze urinevlekjes bevatten een geur die muizen gebruiken als sociale communicatie.

mus In het najaar al gaat een mussenmannetje op zoek naar een plek om een nest te bouwen. Hij zoekt dan naar een beschutte holte zoals onder dakpannen van een huis, een nestkastje of in een volle struik. Het liefst heeft hij een dak boven zijn hoofd en is hij omringd door soortgenoten.

netpython Hoewel de netpython niet de zwaarste slang is, is het wel de langste slang ter wereld. Hij kan een lengte bereiken van wel 10 meter. Daarmee is hij tegelijkertijd het langste reptiel ter wereld. Eenmaal volwassen hebben deze dieren, buiten de mens, eigenlijk geen natuurlijke vijanden.

noordelijke toepaja Het is lastig om het geslacht van een jonge noordelijke toepaja te bepalen. Het geslachtsdeel van de mannetjes en vrouwtjes lijken namelijk erg op elkaar.

oehoe De oehoe is de grootste uilensoort van Europa. De vogel kan wel 73 centimeter lang worden en heeft een spanwijdte van ongeveer 1.70 meter. Het vrouwtje is groter dan het mannetje. Kenmerkend aan het gezicht van de oehoe zijn de lange oorpluimen en de grote ogen.

onechte gaviaal De onechte gaviaal lijkt op een gaviaal, maar onder andere vanwege het aantal tanden in zijn bek, wordt hij tot de echte krokodillen gerekend. Hij heeft een lange, smalle snuit met een totaal aantal van 76 tot 84 tanden.

oogvlekkoraalvlinder De oogvlekkoraalvlinder gebruikt zijn zwarte oog-vlek op het lichaam als afweersysteem tegen roofdieren. Zo brengen zij hun in verwarring zodat ze niet meer weten welk deel van de vis ze moeten aanvallen.

oud-Hollandse tuimelaar De oud-Hollandse tuimelaar dankt zijn naam aan de manier waarop hij vliegt. Als hij daalt en stijgt tuimelt hij als het ware omhoog en omlaag.

palmboom Een palmboom is anders dan een loofboom, omdat uit hun stam geen takken groeien. Langs de hele stam kan je ‘littekens’ zien, die de plekken aanduiden waar ooit bladeren hebben gegroeid.

penseelzwijn Het penseelzwijn dankt zijn naam aan de lange haren aan zijn oren. Deze haren lijken op kwastjes. Het mannetje is te herkennen aan knobbels, een soort wratachtige uitstulpingen, op zijn kop.

pincetvis De pincetvis leeft monogaam en meestal in koppeltjes. De pincetvis heeft een pincetvormige snuit, die zich pas ontwikkelt bij volwassen wordende vissen en wordt gebruikt om kleine prooidieren uit spleten en gaten in het koraal te halen.

pissebed Het harnas van een volwassen pissebed wisselt ongeveer eens in de vier weken. Het afgevallen harnas eten ze op, zodat ze het kalk kunnen gebruiken voor een nieuw harnas.

plataan De bloemen van de plataan groeien in bolvormige hoofdjes, die los aan de takken hangen. Doordat er stukken schors van de stam afvallen, kleurt het oppervlak verschillende kleuren bruin en groen.

porseleinkrab Door hun waaierhanden kan de porseleinkrab plankton uit het water filteren. De waaierhanden kunnen ze verbergen in hun schild door ze op te vouwen.

postbodepassiebloemvlinder Een vrouwtje dat wil paren zit met opgeklapte vleugels te wachten. Zodra er een mannetje overvliegt, klapt ze haar vleugels uit, zodat hij kan zien of het vrouwtje van dezelfde soort is.

regenworm Regenwormen zijn opgebouwd uit ringen. De gewone regenworm heeft er zo'n 110 tot 180. Binnenin het lichaam zijn de ringen gescheiden door een segmentwand.

rendier Het rendier is het enige hert waarbij ook de vrouwtjes een gewei hebben. Bij de mannetjes wordt dit gewei wel een stuk groter. Het rendier met het grootste gewei staat het hoogste in de hiërarchie.

Aldabra reuzenschilpad Het schild van een mannetjes Aldabra reuzenschildpad kan wel één à twee meter lang worden, meer dan twee keer zo groot als een gemiddelde landschildpad. Dit maakt de Aldabra reuzenschildpad de grootste landschildpad in de wereld.

reuzentoekan Het mannetje en het vrouwtje zien er precies hetzelfde uit. Het meest opvallende aan de reuzentoekan is de snavel, die ongeveer 20 centimeter groot is.

reuzenuilvlinder De reuzenuilvlinder is vrij groot en heeft overwegend bruine kleuren. Hij dankt zijn naam aan de bijzondere tekening op de onderkant van zijn achtervleugels: twee grote, opvallende oogvlekken, die op uilenogen lijken. Hiermee schrikt de vlinder vijanden af.

ringstaart maki Er wordt bij de ringstaartmaki’s meestal één jong geboren, maar tweelingen zijn niet ongewoon. Na de geboorte klimt het jong op de buik van de moeder en wordt zo continu meegedragen.

rode Amerikaanse moeraskreeft De rode Amerikaanse moeraskreeft legt wel 100 tot 500 eieren. Als de moeraskreeft groeit kruipt hij uit zijn schaal, waardoor hij even geen beschermende huid heeft.

rode anemoonvis Één vis is duidelijk de grootste in de groep. Dat is het enige vrouwtje en zij is de baas. Samen met het grootste mannetje is zij de enige die zich voorplant. Als het vrouwtje overlijdt verandert het grootste mannetje in een vrouwtje. In slechts een paar weken ontwikkelt hij vrouwelijke geslachtsorganen.

rode ibis De rode ibis dankt zijn kleur aan het voedsel dat hij eet. Door de rode kleurstoffen uit kreeftachtige dieren krijgt de rode ibis een diep roodoranje kleur. Eet hij deze niet, dan blijft hij grauw van kleur. Alleen de puntjes van de vleugels zijn glanzend zwart.

rode vari Met het geluid dat rode vari’s maken brengen ze verschillende boodschappen over. Ze gebruiken het om te alarmeren of om tijdens het zoeken naar eten andere leden van de groep te lokaliseren. Daarnaast laat de rode vari met zijn roep andere groepen weten dat het territorium al bezet is.

roodborstje Het vrouwelijke roodborstje heeft net zo’n fel gekleurde borst als het mannetje. Bij veel andere vogels is dit niet het geval. De roodborstjes zingen het hele jaar door, maar in het voorjaar zingen ze het uitbundigst.

roodbuikpiranha Roodbuikpiranha’s zijn zorgzame vissen. Na een uitgebreide balts zet het vrouwtje haar eieren op waterplanten af. Het mannetje bevrucht de eieren en blijft deze daarna bewaken. Na ongeveer tien dagen komen de jonge roodbuikpiranha’s uit het ei.

roodsnavelhokko De verschillen tussen de mannetjes en vrouwtjes roodsnavelhokko zijn niet heel erg groot. Het vrouwtje is op de plekken waar het mannetje wit is, kaneel bruin.

roodstaartamazone Roodstaartamazones zijn, net als veel andere zaadeters, een belangrijke schakel in het ecosysteem en het behouden van de natuur. Ze poepen namelijk zaden uit, afkomstig van hun eten, die zo op verschillende plekken terecht komen en kunnen uitgroeien tot bomen en planten.

roze kaketoe Roze kaketoes zijn altijd roze, zowel de mannetjes als vrouwtjes. Ze zijn van elkaar te onderscheiden door hun oogkleur. Mannetjes hebben donkerbruine irissen en bij de vrouwtjes zijn ze rood tot roze-rood.

roze pelikaan Pelikanen hebben een snavel, die een beetje lijkt op een schepnet. De bovensnavel is plat en de ondersnavel draagt een grote uitrekbare zak. Door in het water te happen, vult de zak zich met water en (hopelijk) vissen.

slobeend De snavel van de slobeend heeft de vorm van een soort lepel of spatel, waarmee de vogel zaden en kleine insecten uit het water filtert.

smaragdgroene rozenkever Zodra de zon schijnt komt de smaragdgroene rozenkever vanuit zijn schuilplaats onder de grond tevoorschijn. De kever zet de warmte van de zon om in energie om te bewegen. Gedurende de ochtend wordt hij dan ook steeds actiever.

sneeuwuil De poten van de sneeuwuil zijn zwaar bevederd. Het verenpak van het vrouwtje en van de kuikens heeft bruinzwarte vlekken en strepen. Het mannetje heeft weinig of geen vlekken. Op zijn staart bevinden zich één tot drie bruinzwarte strepen.

Mexicaanse soldatenara De zachte huid rond de ogen en bij de bek kleurt van wit naar donkerroze als soldatenara’s zich opwinden. Hierdoor lijkt het alsof de papegaai ‘bloost’. Het kan ook seksueel zijn, als onderdeel van het paringsritueel.

stalvlieg De stalvlieg komt vooral voor in gebieden met vee en kan, in tegenstelling tot de huisvlieg, bijten. De stalvlieg leeft van bloed van zoogdieren en kan ook de mens een pijnlijke beet toebrengen.

stokstaartje De ogen van het stokstaartje vormen met hun lange wimpers en donkere randen een goede bescherming tegen de felle zon en stuivend zand. De huid van de buik is erg dun behaard en fungeert als zonnepaneel: is het koud dan warmt hij zich op door met zijn buikje in de zon te zitten.

tulp In de gouden eeuw werd er gespeculeerd met tulpen in een tempo sneller dan ze konden groeien. Tulpen werden op papier verkocht, en voordat ze konden worden geoogst, werden deze papieren al verder verhandeld. Ze werden een geldbelegging, terwijl niemand de tulpen in kwestie zelf had gezien.

vale gier De vale gier is heel groot: hij heeft een spanwijdte van tenminste 2,5 meter. Hij zweeft uitzonderlijk hoog boven het landschap en kan wel 4,5 kilometer bereiken. Vanuit de lucht speurt hij naar kadavers beneden zich. Ook houdt hij soortgenoten nauwlettend in de gaten.

vink Een mannetjesvink ziet er heel anders uit dan een vrouwtjesvink. Het mannetje is mooi gekleurd met een wijnrode buik, terwijl het vrouwtje veel bruinere tinten heeft.

vuursalamander Vuursalamanders zijn giftige dieren. De kleuren van de vuursalamander geven het signaal af aan andere dieren dat die van hem af moeten blijven en dat ze niet eetbaar zijn. Oudere dieren hebben minder gif dan jongere dieren en zijn dus minder gevaarlijk.

Waldrapp ibis De lange, gebogen, rode snavel van de Waldrapp ibis speelt een belangrijke rol in broedperiodes. Een mannetje met een langere snavel wint bij het sparren van een mannetje met een kleinere snavel. Een langere snavel zorgt er ook voor dat het nest beter verdedigd wordt.

wasbeer De wasbeer is geen echte beer. Hij valt binnen een eigen familie en behoort niet tot de familie van de beren. In de natuur 'wast' de wasbeer zich niet, omdat hij een deel van zijn voedsel onder water zoekt en zich daardoor tijdens het jagen schoon spoelt.

westelijke laaglandgorilla De westelijke laaglandgorilla is de grootste aap ter wereld. Zijn hoofd is groter en dikker dan dat van de andere gorillasoorten en hij heeft zware wenkbrauwen. Gorilla’s zijn mensapen. In tegenstelling tot apen hebben mensapen geen staart en een platte borstkas.

Weymouth den In het oosten van Amerika kan de Weymouth den een hoogte bereiken van 55 meter en is daarmee de hoogste boomsoort die daar in de natuur voorkomt. De boom is vernoemd naar ontdekkingsreiziger George Weymouth.

witstaartstekelvarken Het witstaartstekelvarken kan zich met zijn stekels goed verdedigen tegen aanvallers als wolven, poema's en beren. Mocht er toch een aanval volgen, haalt het dier uit met zijn platte staart vol met stekels. De stekels laten los, dringen in de huid van de aanvaller en kunnen zo leiden tot ernstige infecties.

Grévy-zebra Elke individuele zebra heeft een ander strepenpatroon. Over de functie van de strepen is veel discussie. De meest gehanteerde verklaring is dat de strepen dienen als camouflage: voor een roofdier is het lastig in de kudde een individuele zebra te spotten.

zeevonk Wanneer zeevonk Noctiluca scintillans beweegt, geeft hij een groenachtig licht. Die effecten zijn goed te zien op zwoele zomeravonden in een golvende zee. Het oplichten beschermt zeevonken tegen vijanden. Deze schrikken niet alleen van de verblindende lichtflits, maar kunnen nu zelf ook makkelijker gespot worden door grotere roofdieren.

zilvermeeuw De zilvermeeuw dankt zijn naam aan de zilvergrijze rug en bovenkant van de vleugels. De kop, hals en buik zijn wit, de vleugelpunten zwart met witte vlekjes. Op de gele snavel zit een rode vlek, waartegen de jongen pikken om ouders voedsel op te laten braken.

zoetwaterpijlstaartrog Met zijn opvallende oranje en gele stippen, omringt door een zwarte cirkel, is de zoetwaterpijlstaartrog goed te onderscheiden van andere roggensoorten. Hij is in het bezit van een giftige stekel op zijn staart die hij gebruikt om vijanden te weren.

Zuid-Afrikaanse struisvogel Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld. Ze zijn ongeveer vijftien centimeter lang, dertien centimeter breed en wegen gemiddeld 1500 gram. De schaal is oersterk en zal niet breken onder het gewicht van een volwassen man.

zwarte axolotl Wanneer de axolotl een wond heeft of een lichaamsdeel verliest, kan hij deze volledige herstellen. Dit gaat zelfs zo ver dat complete organen zoals de lever, nieren en zelfs hersenen opnieuw aangemaakt kunnen worden als dat nodig is.

zwarte den De zwarte den is een naaldboom met een kegelachtige tot schermvormige kruin. De zwarte den kan 55 meter hoog en meer dan 500 jaar oud worden.

zwartvoetpinguïn Pinguïns kunnen niet vliegen. Hun kleine smalle vleugels kunnen zo'n zwaar lichaam niet dragen. Als een pinguïn door het water zwemt maakt hij onder water een soort vliegbeweging. Hij vliegt dus als het ware door het water en kan dan wel 30 kilometer per uur zwemmen.